22 склада с радиоактивни вещества скрити във Варненско
22 склада с радиоактивни вещества скрити във Варненско / netinfo
Ползвателите и съхранители на оръжия, боеприпаси и взривни вещества в област Варна стриктно спазват изискванията на уставите и инструкциите. Това сочат резултатите от проверката, разпоредена в понеделник от областния управител във връзка с инцидента в Челопечене.

Складове с боеприпаси и взривни материали в областта има само в общините Варна, Суворово и Девня, разкри Димитър Димитров, служител по сигурността към Областна администрация. Към складовете има осигурена охрана, системи за сигнализация и видеонаблюдение, ограда, защитно осветление и измерване на температурата и влажността.

Производители на вривни вещества в областа са две фирми – “Никас” в Суворово и “Ескана” в Девня. На девненската фирма е било препоръчано да удвои от 5 на 10 човека охраната на склада си, посочи експертът по сигурността.

В областта има 22 склада за радиоактивни вещества. 34 са складовете със силнодействащи отровни вещества, предимно селскостопански препарати, съобщи шефът на варненската полиция комисар Димитър Димитров. Складовете, в които се съхраняват взривни вещества, са 4. Оръжейните магазини са 17, от които 12 във Варна. Стрелбищата са 4, а работилниците за оръжия и боеприпаси – 5. Магазините за пиротехнически изделия в областта са 23. Подобни изделия се съхраняват в 3 склада.

През последната седмица полицията е проверила всички оръжейни магазини. Констатирано е само едно нарушение – пропуск във водене на документацията, за което е бил съставен акт, посочи комисар Димитров.

В областта има 16 825 законно притежавани огнестрелни оръжия. Най-много са ловните оръжия - над 9000, пистолетите са 7625, пушките тип “помпа” – 167, а автоматите – 21. В общият брой влизат личните оръжия на военни и полицаи, а над 90 % от издадените разрешителни са на частни охранители.

През 2007 и началото на 2008 г. са били отказани 41 разрешителни за притежаване на оръжие, а 36 разрешителни са били отнети, най-често за отпадане на основанието за носене на оръжие, разкри още шефът на варненската полиция.