/ iStock/Getty Images
До момента във Варненско са издадени 121 разрешения за разкриване на плажове и басейни.

Toва съобщи на пресконференция по повод на Седмицата на водното спасяване председателят на Дружеството на специалистите по водно спасяване към БЧК-Варна Вили Цеков.

Българи, румънци и поляци пълнят хотелите по Северното Черноморие

Той уточни, че разрешения са получили 115 басейна и шест плажа, като проверките за сертифицирането им продължават. "В областта активните басейни са 224, но не се знае колко от тях ще отворят през този сезон", посочи Цеков.

Неохраняемите плажове в областта са 27, като на най-посещаваните са разкрити или ще бъдат разкрити спасители постове по процедура от Областната управа. Той коментира още, че се възражда интересът към водноспасителната дейност. През тази година са организирани три курса за спасители на басейн, като 43-ма са ги завършили.

Други 25 души са обучени за спасители на плажовете. В момента тече още един курс и, ако записалите се го изкарат успешно, броят на обучените през тази година ще стане 90.

Цеков поясни, че до 16 юли са заверени талоните на 418 спасители. За сравнение той посочи, че преди 5-6 години са заверявани повече от 600 талона. Специалистът обаче обясни, че процесът на заверка на талони не е приключил и реално няма база за сравнение с предходни години.

На неохраняеми плажове по Добруджанското Черноморие има водни спасители

"Обезпечаването със спасители нито е зле, нито е напълно добре", коментира още той и допълни, че през миналата година за първи път е имало по-голямо предлагане отколкото търсене на спасители.

"Между 5 и 8 % пък са жените спасители", съобщи Цеков и уточни, че повечето от тях са за работа на басейни, но не липсват и за море. Друга тенденция е завръщането на интереса към водното спасяване от страна на състезатели от различни водни спортове.

През тази година Седмицата на водното спасяване, която започва днес и приключва в петък, включва демонстрации по водно спасяване на плажовете във Варна, "Златни пясъци" и "Камчия". Тя ще завърши в петък с традиционната Научно-практическа конференция по водно спасяване.
БТА