Първи празник „Чудото на чесъна – храна и лекарство“ подготвят в поповското село Садина. Населеното място е с дългогодишни традиции в отглеждането на културата, каза за председателя на Народно читалище „Съединение – 1889“ Павлинка Димитрова.

Според нея от поколения в селото се предава един сорт чесън, който е с много по-добри вкусови качества. 

Първото издание на празника се организира от кметството в селото, читалището и с подкрепата на Община Попово. То ще се проведе на 1 октомври и ще премине под патронажа на кмета на Попово Людмил Веселинов.

Целта на събитието е да се популяризира производството на българския чесън. Ще бъде организиран и базар, чрез който да бъдат подкрепени местните производители.

Според Димитрова през последните години броят на крупните производители на садински чесън намалява. Културата се отглежда от частни стопани, които сеят по 2-3 дка. Едновременно с това празникът ще предостави възможност на самодейни състави и индивидуални изпълнители от страната за обществена изява и признаване на труда и таланта им.

iStock

Павлинка Димитрова посочи, че идеята на екипа на читалището е да се насърчи приемствеността и приобщаването на младото поколение, различните социални и възрастови групи от населението към традициите и ценностите на народно творчество; създаване на нагласи за активно общуване с фолклора. Заедно с това организаторите искат празникът да се утвърди като значимо събитие в национален мащаб и в културния календар на област Търговище. Задачата на събития от този вид е да се стимулира културният туризъм в региона, посочиха от читалището.

Според регламента празникът няма конкурсен характер. Той ще се проведе в три части: български фолклор – автентични и обработени песни и хора; хоро на мегдана с участието на клубове за народни танци, както и кулинарен конкурс. Няма възрастови ограничение за участие. Крайният срок за записване е до 15 септември т.г.

Кулинарният конкурс е част от съпътстващата програма. Той ще бъде в четири категории: топло предястие, студено предястие, основни ястия и тестени изделия с чесън. Жури ще дегустира и оцени експонатите във всяка категория, добави Павлинка Димитрова. За класираните на призовите места организаторите са предвидили грамоти и награди. 

Организаторите подготвят изложба-базар на чесън и продукти с него, кръгла маса по проблемите на производството му, както и беседи за ползите от употребата на чесън. 
Боряна Димитрова/БТА