/ Община Търговище
Какви са поверията и обредите за Благовещение ще разкрие екипът на Регионалния исторически музей в Търговище. От институцията канят децата и възрастните да прескочат заедно благовещенския огън на 25 март от 11:30 часа в двора на Славейковото училище, съобщиха от ръководството. 

На 25 март православната църква отбелязва празника Благовещение – денят, в който Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария благата вест, че ще роди Божия син. За българите празникът е известен още като Благовец и се счита за „половин Великден”. По мястото си в българския народен календар Благовец стои най-близо до пролетното равноденствие и се свързва с настъпването на пролетта, допълват специалистите. 

Какви са поверията и обредите, свързани с празника в Търговищко? Защо на жените им е забранено да докосват на този ден конци, въжета и кълбета? Какво да направим, ако кукувица ни закука с празни джобове? На тези и още други любопитни въпроси ще търсят и намират отговори дошлите в празничния ден в музея в областния град.       
БТА