Зърнопроизводители: Ще блокираме пътища!
Зърнопроизводители: Ще блокираме пътища! / снимка БТА
Ще блокираме пътища като в съседна Гърция, ако в бюджет 2009 не бъдат отделени исканите от нас средства, заканиха се протестиращи зърнопроизводители от Старозагорско.

Според земеделските стопани правителството не е предприело необходимите мерки ,за да защити зърнопроизводството в страната.

Протестиращите приеха декларация , в която поставиха следните искания : незабавно изплащане на директните и националните плащания за единица площ за 2008 година, а в бюджет 2009 да се предвидят 378 милиона лева за национални доплащания на площ за следващата година.

Записали сме незабавно изплащане, защото много от стопаните са изправени пред фалит, коментира председателят на Националната Асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов. Според него “много от хората може и да не си получат акциза, ако не им бъдат изплатени тези пари . Чакат ги , за да си платят горивото, за да могат да подадат документи в митницата за възстановяване на акциза.”

“Ако бюджетът бъде гласуван в тази си форма, най-вероятно ще преминем към гражданско неподчинение в цялата страна и ще блокираме пътища.Утре ще вземем решение”, допълни Христов.

Близо 300 зърнопороизводители и стотина тежки селскостопански машини участваха в разрешения от Община Стара Загора протест. От 12 до 14 часа автомобили, трактори и комбайни преминаха по бул. ”Патриарх Евтимий “, от кв.”Кольо Ганчев”  до пивоварна “Загорка”.