Журналистът Георги Манев няма да ходи утре в Полицията
Журналистът Георги Манев няма да ходи утре в Полицията / ПРЕС ТВ-Казанлък


Няма да се явява в Полицията утре като обвиняем по производство, водено за "разпространение на неверни данни за злополука по радио и по друг начин - чрез Интернет и по телевизия", журналистът от Казанлък Георги Манев.
Това му е било съобщение днес, след като е повикан да се яви там.

Причината за отложеното му утрешно явяване е, че Окръжната прокуратура в Стара Загора е иззела случая от Районна прокуратура - Казанлък и го е възложила на следовател от Окръжен следствен отдел - Стара Загора.Срокът за разследване, което се води срещу неизвестен извършител, е удължен до 3 юни 2015 г.


По рано днес в официално съобщение на Главна Прокуратура на Република България бе заявено, че „на 03.02.2015 год. Районна прокуратура - Казанлък се е самосезирала, като е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 326, ал.1 от НК - за разпространение на неверни данни за злополука по радио и по друг начин - чрез Интернет и по телевизия. Неверните данни са за скъсана дига и опасност от наводнения, с които е предизвикана паника в населението. Подобна дига не съществува и опасността от наводнение също е била нереална. Законният повод за самосезиране е разговор с кмета на Община - Казанлък и председателя на Общински съвет - гр. Казанлък. Делото е било възложено за разследване на разследващ полицай при РУ"П" - Казанлък. Разпитани са множество свидетели. С Постановление на Окръжен прокурор от 01.04.2015 год. по предложение на наблюдаващия прокурор делото е възложено за разследване на следовател от Окръжен следствен отдел при ОП - Стара Загора.
Срокът за разследване е удължен до 3 юни 2015 г.
Категорично не отговарят на истината твърдения за осъществявана репресия срещу журналист и ограничаване на свободата на словото", се казва още в съобщението на ГП.