Жителите на казанлъшкото село Бузовград организират протести срещу освободжаването под парична гаранция на 57-годишния Димитър Косев, обвинен за тежкия пътен инцидент от ноември 2022 г., при който загина 14-годишно момче.

Заради убитото от пиян и дрогиран шофьор дете: Протестиращи блокираха село Бузовград

Това става известно от публикация в официалната Фейсбук група на населеното място. Първият протест ще се състои днес в 17:00 часа в центъра на селото. Очаква се да присъстват представители на прокуратурата, се посочва в публикацията. 

Жителите на Бузовград са внесли и официално искане до кмета на община Казанлък Галина Стоянова за организиране на мирен протест утре в 16:30 часа пред сградата на Районния съд в Казанлък. 

На 15 ноември 2022 г. Районният съд в Казанлък определи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Димитър Косев, но окръжният прокурор Дичо Атанасов потвърди, че той е освободен под парична гаранция. 

Инцидентът възникна на 11 ноември 2022 г. на изхода на село Бузовград в посока село Розово. На мястото на инцидента са се намирали три деца, които са били с велосипеди и са използвали поставен до пътното платно вендинг автомат.

Ден на траур в Бузовград заради смъртта на блъснатото от дрогиран шофьор дете

В момента, в който са тръгнали обратно към селото, те са видели автомобил, който, по тяхна преценка, се е движил с превишена скорост и е блъснал стоящото в началото на банкета момче.

Водачът е напуснал местопроизшествието и се е укрил, установен е четири часа по-късно в дома си. Косев е тестван с технически средства за употреба на алкохол и наркотични вещества, отчетен е резултат 1,38 промила, както и че е употребил метамфетамин.

Детето почина няколко дни по-късно в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора. През ноември 2022 г. в продължение на няколко дни жителите на село Бузовград организираха протести с искания за справедливо наказание и за по-строг контрол на движението по пътищата, а 16 ноември беше обявен за ден на траур. 
Ралица Стефанова, БТА