Започна усвояването на Целика под р.Овчарица
Започна усвояването на Целика под р.Овчарица / netinfo

Пролетта на 2008-ма сбъдна мечтата на три поколения миньори и проектанти от Мини Марица Изток. По обед изпълнителният директор на дружеството инж.Иван Марков даде старт на изземването на въглищния пласт между рудниците Трояново-1 и Трояново-север.

Преди 25 години последният целик от неразкрити лигнитни въглища е лежал на дъното на река Овчарица. Днес реката е изместена няколко километра на север, а в нейното корито са се настанили огромните роторни багери RS 1 200. Инж. Марков съобщи, че целикът е най-благоприятната зона за открито разработване на находището със запаси над 200 милиона тона. Въглищата в този участък са с най-ниско пепелно съдържание- около 28%.

Срязването на целика и усвояването на въглищния пласт между двата рудника ще подобри производствените и икономическите показатели на Мини Марица Изток в бъдеще.

Въпреки тежките зимни условия в началото на януари, до сега Мини Марица Изток изпълняват производствения план по въглища на 106 %.

Инж.Марков потвърди информацията, че Мини Марица Изток настоява за увеличение на цената на въглищата с 14.09 %. Очаква се ДКЕВР да одобри новата цена най-късно от 1 юли. Най-вероятно това ще доведе до оскъпяване и на електроенергията, произвеждана от топлелектрическите централи в комплекса.

Ръководството на Мини Марица Изток ще осигури нови 100 работни места в близките месеци, за да могат екипите на роторните багери да преминат от 3 на 4-сменен режим на работа. В момента текат преговори със синдикатите за сключване на нов колективен трудов договор. Очаква се преговорите да приключат до края на месец април.