Заместник-кметът Лилия Цонкова се срещна с директори на училища и детски градини
Заместник-кметът Лилия Цонкова се срещна с директори на училища и детски градини / netinfo

Заместник-кметът по програми, проекти и хуманитарни дейности на Община Казанлък Лилия Цонкова и Постоянната комисия по образование, младежки дейности, спорт и туризъм в ОбС с председател Радиана Стефанова проведоха днес съвместна среща с директори на училища и детски градини.

Инициативата е от страна на Постоянната комисия в ОбС с участието на Община Казанлък, като целта е общинските съветници да се запознаят с актуалните проблеми в общинските учебни и детски заведения и да се набележат мерки за решаването им.

В училищата като основен се очерта проблемът с капиталовите ремонти. Поставен бе и въпросът за разпределението на средствата по Програмата за даровитите деца. Капиталовите ремонти и размерът на таксите бяха разисквани от страна на директорите на детските градини.

Лилия Цонкова обясни, че относно енергийната ефективност и санирането на сградите на училищата и детските градини няма да се работи на парче, а ще се прави пълно обследване и ще се предприема цялостен ремонт на всяка сграда, така че проблемите да бъдат решавани глобално за всяко училище и всяка детска градина. Със заповед на кмета на община Казанлък Галина Стоянова вече е сформирана комисия за изработване на Програма за енергийна ефективност на училищата и детските градини.
Според ПК по образование ще има сформирани комисии за оценка на необходимостта от ремонти в учебните и детските заведения и за оценка на извършената дейност.

Ще бъде изработена и единна формула за материалната издръжка на едно дете, настанено в общинска детска градина.

На 30 януари е организирана работна среща за делегираните бюджети, в която ще участват Община Казанлък, представители на Министерството на образованието, науката и младежта и директорите на детски градини, обяви заместник-кметът на Община Казанлък.