Зам.-министър Радев: Парите отиват за подготовка на войската
Зам.-министър Радев: Парите отиват за подготовка на войската / DarikNews.bg, Гергана Пейчева

Парите от бюджета за армията ще се използват главно за военнослужещите, въоръжението и мисиите. Промени ще има и никой не бива да се притеснява от това, коментира в Стара Загора зам.-министърът на отбраната Валентин Радев. Той посочи, че предстоят съкращения, но най-вече в щабовете и администрациите.
„Бюджетът е увеличен в частта му, че част от парите, които са отивали за друго, отиват за подготовка на войската. Миналата година само 7 милиона лева имахме за капиталови разходи, а тази година са по-големи. Важен е акцентът-парите отиват за войската, отиват за въоръжените сили, отиват за мисиите." Заместник министърът на отбраната коментира още, че промените ще засегнат и полигон Змейово, но само в частта преподчиняване.

Около 16 хиляди тона стари боеприпаси предстои да бъдат утилизирани. Цифрата се променя динамично, обясни Радев.Той коментира, че след промените в Закона за оръжията, взривните вещества и пиротехническите средства, е решено тези боеприпаси да бъдат предлагани първо за продажба, а впоследствие унищожавани. „Това е новото и то ще се направи, т.е. по този начин ние ще вкарваме пари в бюджета. И ако някой си прави сметка: 16 хиляди тона по 0,5 евро на килограм и се получава една хубава цифра, това няма да стане така. Първо ще се опитаме да ги продадем, защото има такива желаещи. Сред тях са и наши и чужди фирми".

Зам.-министърът на отбраната припомни, че процесът на предоставянето на военни терени и имущества на общинските и областните управи ще продължи и занапред, но при спазването на определени критерии.

Замминистър Радев Парите отиват за подготовка на войската
netinfo
Валентин Радев присъства на откриването на новата учебна година във Втора Тунджанска лека пехотна бригада и наблюдава тактически демонстрации на механизиран патрул-блокиране на сграда и задържане на издирвано лице.