Законът за етажната собственост решава проблеми и с конфликтни съседи
Законът за етажната собственост решава проблеми и с конфликтни съседи / DarikNews.bg

Старозагорци все повече се интересуват от реалното приложение на Закона за етажната собственост. В по-голямата част от случаите става дума за търсене на изход от дългогодишни конфликти с конкретен съсед. Това сподели в студиото на Дарик старозагорският омбудсман Павлина Геренова. При нея вече са постъпили два сигнала за граждани, които системно нарушават приетия ред и тормозят съседите си по най-неприятни начини.

„Основният въпрос е как потърпевшите да използват Закона за етажната собственост така че да решат конфликтната ситуация. При всички случаи процедурата е дълга и може да отнеме няколко месеца, като първата стъпка е предупреждение на съответното лице, а последната - извеждане от жилището", обясни Павлина Геренова. Тя допълни,че гражданите започват да откриват възможностите, които им дава законът, а тепърва предстои и да ги използват.

Според Закона за етажната собственост на лице, което не погасява задълженията си или нарушава системно приетите правила,може да бъде налагана административна и парична глоба.