/ Община Стара Загора
Проведе се заседание на Програмния съвет за оценка и управление качеството на атмосферния въздух към Община Стара Загора.

Въздухът в София отново е опасен, но недостатъчно за “зелен билет“

На заседанието беше обсъден и приет отчет за изпълнение през 2019 г. на „Актуализирана програма за намаляване на вредните емисии в атмосферния въздух (ФПЧ10) и достигане установените норми на територията на град Стара Загора“.

София отново е на 18-о място в световен мащаб по замърсяване на въздуха

В резултат на изпълнение на мерките, заложени в Програмата са постигнати значителни резултати по намаляване на емисиите от фини прахови частици. За трета поредна година автоматичната измервателна станция „Зеления клин“ отчита нива на замърсителя ФПЧ10, които са значително по-ниски от нормите, както като средногодишна концентрация, така и като брой превишения на средноденонощната норма.

Отново мръсен въздух: Прахови частици над нормите в 11 града

Съгласно националното и европейско законодателство тези резултати са достатъчно основание да се приеме, че въздухът в Стара Загора е чист. Независимо от постигнатите добри резултати през последните три години, за запазване и поддържане на постигнатото, Община Стара Загора предвижда разработване на нова програма през тази година и прилагане на нови мерки с акцент постигане на нормите и по отношение на показателя фини прахови частици с размер 2,5 микрона (ФПЧ2,5).

По част от предвидените мерки вече се работи и към настоящия момент:

Разработен е и се изпълнява в Пилотна фаза проект по програма LIFE на ЕС „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ за подмяна на отоплителните уреди на домакинствата с по-екологични такива;

Сключен е договор за реализация на проект „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в град Стара Загора“ по ОПОС. По проекта ще бъдат доставени нови 33 електрически автобуса и 18 двойни зарядни станции. Проектът е в начална фаза на изпълнение..

Одобреният от Програмния съвет за изпълнение през 2019 г. на „Актуализирана програма за намаляване на вредните емисии в атмосферния въздух (ФПЧ10) и достигане установените норми на територията на град Стара Загора“ ще бъде внесен за приемане от Общински съвет.