Още 6 електронни услуги на НОИ са достъпни с с ПИК на НАП
Още 6 електронни услуги на НОИ са достъпни с с ПИК на НАП / ThinkStock/Getty Images
Над 4800 са персоналните идентификационни кодa (ПИК) издадени на фирми и физически лица от началото на годината в област Стара Загора. Персоналният идентификационен код  (ПИК) може да бъде получен във всеки от офисите на НАП в страната, издава се безплатно и става все по-необходим в комуникацията с Приходната агенция.
 
Част от електронните услуги на НАП, достъпни с ПИК за физическите лица, са възможностите за:
  • справка за изплатени доходи на лица, от юридически лица и самоосигуряващи се;
  • подаване на декларация за регистрация на самоосигуряване, уведомления за сключване, изменения или прекратяване на трудови договори;
  • автоматизирано плащане на дължими суми към държавата директно от справката за задължения;
  • получаване на информация за членство в пенсионен фонд и направените вноски и др.;
  • подаване на осигурителна декларация образец 7 (задължително изисквана от безработни и неосигурени за здраве на друго основание и при възстановяване на здравноосигурителни права) и други;
 
 
Услугата „Справка за достъп до електронните услуги на НАП” позволява на притежателите на ПИК и електронен подпис, с пълен достъп до Е-услугите на НАП, да проверят кой има право да подава данни към Агенцията и да прави справки от тяхно име, както и нивото на достъп на упълномощените лица. По този начин задълженото лице може да осъществява ефективно контрол и да предотврати злоупотреби с подаването на данни от негово име към НАП.
 
С ПИК физическите лица могат да подават данъчни и осигурителни декларации, да следят данъчната си сметка за задължения и плащания, да проверят осигурителния си доход и да ползват редица други електронни услуги - електронните услуги на НОИ, проверка на задължения за местни данъци и такси и други.