Вода заля 20 двора на къщи в село Горно Ботево
Вода заля 20 двора на къщи в село Горно Ботево / Областна администрация

Дворовете на 20 къщи в старозагорското село Горно Ботево са наводнени от падналия обилен дъжд късно следобeд вчера.

„Хора прииждат в кметството да се оплакват, какво ще правим, не знам", сподели пред Дарик кметицата на селото Иванка Атанасова.

Това не е първия случай, при който къщи и дворове остават под вода. В селото има множество канали, които обаче никой не почиствал. Замърсени и затлачени били и канавките край улиците. Ромите дори ги използвали за място, в което да хвърлят своя боклук.
„От 2000 г. съм в селото. Още като секретар в кметството все писма пишехме да се почисти, ама резултат няма", оплака се кметицата.

Поради опасения на местни хора, че вина за наводнението може да има близкия язовир Колена, лично областният управител Недялко Недялков е инспектирал водоема. Намясто е установил че преливникът на язовира работи нормално и няма опасност за населението на близките селища.

„Най-вероятната причина за наводнението на къщи и дворни места в северната част на с. Горно Ботево е в падналия обилен дъжд късно следобед вчера, около 60 л. на кв. м.", съобщават от областната администрация.

Със заповед на областния управител е сформирана междуведомствена комисия от представители на Областна администрация, община Стара Загора и ОУ ПБЗН, която трябва с категоричност да установяви причината за наводнените около 20 къщи и дворове в селото.
Комисията ще направи проверка на 10 май, от 10.30 ч. в с. Горно Ботево и ще излезе с предложение за решаване на кризисната ситуация.