Вежди Рашидов представя акварели в Стара Загора
Вежди Рашидов представя акварели в Стара Загора / община Стара Загора

По покана на Община Стара Загора Вежди Рашидов ще представи свои творби в града под липите. Ценителите ще могат да видят над 35 произведения, експонирани в самостоятелната изложба, озаглавена „Акварели". Откриването е днес от 17.30 часа във фоайето на старозагорската опера.

Световноизвестният скулптор за първи път ще покаже свои акварели в града на поетите, художниците, правите улици и липите, един от близките до сърцето му градове.
Вежди Рашидов е роден на 14 декември 1951 година в град Димитровград. Когато е на две години, заминава с родителите си за Хасково. Майка му, известната певица Кадрие Лятифова, умира, когато той е в 4 клас. До седми клас учи и живее в сиропиталището в село Студен кладенец. Кандидатства в Художествената гимназия в София и така започва успешната му кариера на световноизвестен художник.
Носител е на златен медал на името на Данте - Равена, орден „Александър Невски" - Русия, австрийски орден - „Златен кръст на Свети Леополд", орден на заслугите - Украйна, златен медал на Армения, орден „Стара планина" - първа степен - България, орден „Кирил и Методий" - България. Член на Европейската академия на изкуствата в Париж.

Негови произведения се намират в почти всички галерии в страната, както и в много частни колекции и музеи в чужбина: Музей „Пушкин" - Москва, Фондация „Лудвиг - Кьолн", Национална галерия - Ереван, Национална галерия - Варшава, Музея „Маннцу" - Токио, Музей „Корита" - Токио, „Статис музеум", Отаро - Япония, Фондация „Екли" - Париж, Музей „Тилсен" - Канада, Национална галерия - „Анкара", Фондация „Гулбикян" в Португалия, Музея на конната цивилизация в Йокохама, Музея Уфици във Флоренция, Музея на съвременното изкуство в София и Националната галерия на България, както и в много фондации и частни колекции в света.