/ Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства Казанлък
В Музея на фотографията в Казанлък на 4 ноември от 17:30 часа се открива изложбата Антарктида на Теодосий Спасов.

Той е роден е на 4 март 1961 г. в град Исперих. Завършил е СМУ „Филип Кутев” в град Котел и Академията за музикално и танцово изкуство в град Пловдив. Познаваме го като виртуозен изпълнител на кавал, който може да изсвири стилно всяка народна мелодия. Още по-известен е със своите оригинални идеи, за осъществяването, на които събира музиканти от различни жанрове. Той е първият, който започна да свири джаз на кавал, а смесването на народна музика с елементи от джаз и класика са в основата на почти всички авторски пиеси на Теодосий.

В последните години композира филмова и театрална музика и творби за симфоничен оркестър и кавал. Има издадени над 38 компактдиска със солови изпълнения и с различни музикални състави.

Теодосий Спасов и Влатко Стефановски на една сцена на “Blagoevgrad Blues & Jazz”

Свири с фолклорни, джазови и класически оркестри и състави, с именити български и чужди музиканти, между които Музикалните състави на БНР, Хор „Мистерията на българските гласове”, Ансамбъл „Филип Кутев”, Иво Папазов, Петър Ралчев, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Симеон Щерев, Петър Петров, Анатоли Вапиров, „Акустична версия”, групата на индийския перкусионист Трилок Гурту, Раби-Абу Халил, Глен Велез, Дейв Лийбман, Глен Мур, Мино Синелу, Пол Макендлез, Били Кобъм, Марк Джонсън и Казуми Ватанабе. Три години свири в световно известното ирландско музикално-танцово шоу ”Riverdance”. Заедно с диригента Кристиян Ярви, китаристите Влатко Стефановски и Мирослав Тадич в проекта „Балканска треска“, представен съвместно с Лондонски симфоничен оркестър, Филхармоничен оркестър Монако, MDR Orchestra Лайпциг, Симфоничен оркестър на БНР и Македонска филхармония.

През 1995 г. списание “Нюзуик” го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа. В рубриката “Най-доброто от Изтока” е отбелязано: “Спасов не просто оцелява в посткомунистическата културна пустош – той създава нов музикален жанр.”

Освен концертните си изяви, участва в записи за филми и театрални спектакли. Работи с имена, като Енио Мориконе и Карло Селиото.

Носител на много отличия и награди, между които Наградата на Международната академия за изкуства в Париж (1996), “Музикант на годината” (1997 и 2002), Статуетката на Аполон Токсофорос, за дългогодишното му ярко присъствие в българския музикален живот и успехите му на световните сцени (2001), Награда за филмова музика на Националния филмов център (2007 и 2016) и Награда за принос в Българската култура „Добри Чинтулов” (2009).

През 2011 г. получава най-високото отличие на Министерството на културата “Златен век”. Наградата е за големия му принос в развитието и популяризирането на българската култура и традиционен фолклор. Орден “Кирил и Методий – първа степен с огърлие” за изключителният принос към българската култура (2013). Почетното звание “Доктор хонорис кауза” на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство Пловдив (2014). „Златно перо” от Класик ФМ и галерия „Макта” за изключителния принос към българската култура и изкуство, „Артист на ЮНЕСКО за мир“ (2015), Наградата „Кристална лира“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци (2015),
Наградата за театрална музика  „Маестро Димитър Вълчев“ (2018), „Награда на София“ за изключителен принос към изкуството на музиката и киното (2021), Театрална награда за музика “Аскеер” (2021), Награда за ярки постижения в областта на културата на Столична община в категория Фолклорни и сценични изкуства, за музикални пиеси, изложби и филми, посветени на Антарктида (2021).
 
Музей на фотографията