/ netinfo
В Казанлък ще бъде изграден единственият в региона Дневен център за хора с деменция. Вече е подписан договора между Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж” и Община Казанлък по проекта.

Здравеопазване, образование, инфраструктура са акцентите в Проектобюджет 2019 на Община Казанлък

Разкриването на такъв център ще бъде нова социална услуга, предоставяна единствено на територията на общината Казанлък в целия Югоизточен регион, в който освен област Стара Загора, влизат и областите Бургас, Сливен и Ямбол.

Дневен център за хора с деменция
netinfo

Дневният център ще бъде разположен на територията на общински имот в недовършената двуетажна сграда, в непосредствена близост до действащия Дом за пълнолетни лица с деменция „Димитър Папазов”. Изпълнението на проекта ще създаде подходяща социална инфраструктура както за хора, страдащи от различни форми на деменция, така и за техните близки. 
 
Дневен център за хора с деменция
netinfo


Осигурените средства по Оперативна програма „Региони в растеж” са в размер на 586 890,99 лв. От тях отпуснатата безвъзмездна финансова помощ е в размер на 553 163,00 лв., а собственият принос - 33 727,99 лв.

Дневен център за хора с деменция
netinfo

Периодът за осъществяване на предвидените дейности е 24 месеца. Проектът включва: цялостно преустройство и реконструкция на първия етаж от сградата, където ще се помещава центърът; на втория етаж фасадите също ще бъдат затворени, ще бъде поставена дограма, външните стени ще бъдат топлоизолирани, ще бъде монтирана покривна конструкция.

Правителството отпусна 1 750 000 лв. на Община Казанлък

Новите зали и кабинети за работа ще бъдат оборудвани и обзаведени. Дворното пространство около сградата ще бъде облагородено като приветливо място за разходка, почивка и различни занимания и терапии за потребителите на дневния център.

Проектирането за изграждане на нова сграда на Дом за възрастни хора с деменция е разработено в 3 етапа през 2005 година.