/ Dariknews.bg
Интерактивна карта на опасните за снимки места в Стара Загора са изготвили ученици от ГПЧЕ “Ромен Ролан”. В нея присъстват 15 подбрани от младите хора локации, като например покрива на бл. Стрела, до който достъпът е напълно свободен. След като местата бъдат обозначени, учениците предлагат там да бъдат поставени табели.

Смъртоносна мода: За 6 години 260 души по света са загинали в опит да си направят селфи

Ние не искаме да забраняваме или ограничаваме никого. Това понякога има обратен ефект. Затова и табелите няма да бъдат забранителни, а мотивиращи. Целта ни е човек да се замисли за живота, здравето си и хората, които го обичат преди да посегне към телефона, за да си направи животозастрашаваща снимка. Загинаха хора заради тази мода. Нека да сложим край на тези инциденти” , е мнението на Боряна Симеонова, ученичка от ГПЧЕ. 

Старозагорските младежи ще внесат предложението си пред кмета Живко Тодоров, а целта е да се сведат до минимум инцидентите, случили се заради желанието за атрактивно селфи.

Dariknews.bg

„Селфи снимките станаха изключително модерни последните няколко години. В началото всичко започна на шега, но към днешна дата в България се случиха доста инциденти и то с трагичен край. Не е нито забавно, нито интересно да се снимаш от ръба на скала или необезопасен покрив на сграда – опасно е!”, смятат младежите.

В Стара Загора да бъде изграден младежки смарт хъб – отворено пространство, което ще удовлетвори нуждите на младите хора от свое място за комуникация, за споделяне на социални, образователни и културни идеи, за работа в уютна и финансово достъпна среда. Това предложиха още участниците в четвъртата международна среща по проект FuturEYEzing по програма Eразъм + К 2, която се провежда в ГПЧЕ „Ромен Ролан“. 

ученици
община Стара Загора

 Двете предложения бяха връчени на зам.- кмета Иванка Сотирова на среща в общинската зала „Петко Славейков“. „Уверявам Ви, че предложенията ще бъдат предадени на кмета Живко Тодоров. Благодаря Ви особено за втората идея, която предлага решаване на проблем в съзвучие със съвременните начини на общуване“, каза Иванка Сотирова.

ученици
община Стара Загора

 
Участниците в проекта изгледаха филм за историческото наследство и културните забележителности на Стара Загора. След това всяка група представи своя град и своето училище. На срещата присъства и общественият посредник Надежда Чакърова-Николова, заедно с младите омбудсмани, които разказаха за дейността си и младежките инициативи.

ученици
община Стара Загора


На гости в община Стара Загора днес бяха и преподаватели от Италия, Испания и Полша, участници в работна среща по проект Еразъм + „Споделяме и учим заедно. Засаждаме семената на нашето бъдеще" , която се провежда в Шесто основно училище „Свети Никола“ в Стара Загора.

Друга инициатива, която подготвят учениците е “Града на бъдещето”-план за действие до 2030г., в който всеки от участниците ще изготви своя кауза, чрез която да помогне лично за развитието на Стара Загора. В подготовката на този проект участват и чуждестранни ученици  от Полша, Швеция и Каталуния, гости на Стара Загора по програма “Еразъм +”.