съд
съд / Снимка: Дарик, архив
Присъда „лишаване от свобода“ в размер на  три години, чието изпълнение отложи с изпитателен срок от пет години, наложи старозагорският Окръжен съд на 21-годишен мъж  заради причиняване на смърт по непредпазливост на едно лице и средна телесна повреда на друго лице при пътно транспортно произшествие.
 
С постановената  присъда съдът го лиши от правото да управлява моторно превозно средство за срок от шест години.
 
Инцидентът станал на 15 юли 2018 година на автомагистрала „Тракия“. След разклона за Стара Загора предният капак на автомобила на пострадалата жена внезапно се вдигнал и ударил предното панорамно стъкло, което се напукало. Водачката решила да изчака пътна помощ на близка бензиностанция. По същото време в същата посока се движел подсъдимият, управлявайки товарен автомобил, тогава с шофьорски стаж около три месеца и половина. Доближавайки лекия автомобил на пострадалата, поради отклонение на вниманието от конкретната пътна обстановка, подсъдимият не съобразил и не намалил скоростта си на движение, а решил да го заобиколи отляво.
 
В резултат на тази маневра настъпил удар между двата автомобила, които се преобърнали. Това довело до смъртта на пътуващата в колата 13-годишна дъщеря на шофьорката. Жената получила средна телесна повреда.
 
Наказателното производство срещу виновния водач премина по реда на съкратеното съдебно следствие, като първоначално наложеното му наказание от 4 години и 6 месеца беше намалено с една трета. Съдът приложи процедурата, след като подсъдимият призна изцяло вината си и изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства. Пред съда той заяви, че съжалява за стореното.
 
Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.