СтЗ отбора сигнализират за скандални страници в социалната мрежа
СтЗ отбора сигнализират за скандални страници в социалната мрежа / Dariknews.bg, архив

Старозагорската рап група СтЗ Отбора разпространи отворено писмо, с което сигнализира за скандални страници, появили се в социалната мрежа. „Едната се нарича Kiril Metodii i brat mu, а другата - Васил ЛеСки. Създателите на тези страници представят образите на създателите на славянската азбука и най-големия ни революционер и борец за политическа и духовна свобода по безобразно непристоен начин, подигравайки се съответно със самата ни нация и вековете усилия и саможертва на знайни и незнайни български герои, помогнали за изграждането ни като народ", се казва в писмото.

„Нашата работа е да бъдем социално отговорни, затова обръщаме внимание на всяко едно нещо, което ни привлече вниманието, независимо дали добро или лошо. Против сме много от нещата, които се случват в България и ясно го заявяваме. Не се страхуваме от това.

В случая става дума не просто за нещо лошо, но за тотално идиотско - да поругаваш собствените си личности и примери за подражание на младото поколение, както и да ги използваш за забавление, каквито мнения се появиха в социалните мрежи", коментира в студиото на Дарик мениджърът на СтЗ Отбора Стоян Стоянов.

„Още по-неприятното е, че се появиха коментари в защита на тези страници и на техните създатели, които не е известно кои са. Твърди се, че тези страници са провокация и целят да пробудят младежите. Подобни твърдения обаче не са подкрепени с нищо, още повече че в историята ни има хора, пред които можем единствено да сведем глава и да помълчим. Васил Левски и Кирил и Методи са точно такива", допълни още Стоян Стоянов.

Той разкри, че членовете на групата вече са докладвали за появата на страниците, призовали са и хората около тях да го направят. От социалната мрежа нито приеха докладите ни, нито по някакъв начин възпрепятстваха дейността им. Затова се обърнахме към медиите с отворено писмо. Надеждата ни е да приобщим голяма част от хората от обществото и с това да допринесем за изкореняването на един плевел. В противен случай този плевел се разраства и ще се стигне до погубване на обществото", прогнозира Стоян Стоянов.
Според него обяснението за подобни явления е липсата на ценностна система. „Нещата със сигурност ще стават и по-страшни. Затова е добре институциите да проверят какво се случва в училище и в ежедневието там. Убеден съм, че тези страници са дело на тийнейджъри, заради използваните изрази. А и не смятам, че човек с опит би се занимавал с нещо такова".

„По-лоша от подобни явления е реакцията на тях. Обвиниха ни дори, че се опитваме да си правим реклама с подобни действия, което е абсурдно. Крайно време е всеки, който се чувства родолюбец, не патриот, защото с това се спекулира твърде много, да обърне внимание на нещата, които се случват в нашето общество. Разбира се това в случай, че желаем да останем да живеем тук. Неслучайно толкова хора вече са отвратени от подобна възможност", допълни Стоянов.