компютър чертеж
компютър чертеж / / iStock/Getty Images
Община Стара Загора и Microsoft България ще си сътрудничат
Община Стара Загора и Microsoft България ще си сътрудничат за развитието на IT сектора, стана ясно след онлайн среща.
 
Инициативата е на кмета Живко Тодоров и има за цел дългосрочно развитие на Стара Загора и трансформиране на икономическия профил на града чрез дигитални, иновативни и зелени решения. Каузата обединява усилията на местната власт, бизнеса, образователния и научен сектор за реализиране на пълния потенциал на града.
 
„Трябва да помагаме на младите хора да се развиват в правилната посока, именно затова основахме новата гимназия по компютърни науки и математически анализи „Миню Балкански“  в Стара Загора“, посочи кметът и припомни, че от тази учебна година в Тракийски университет бяха разкрити нови специалности в областта на IT технологиите, което е още една положителна насока на развитие на града и региона. 
 
Тодоров благодари на Мicrosoft като заяви, че партньорството ще бъде много ползотворно и за двете страни.
 
Изпълнителният директор на Microsoft България Калин Димчев посочи, че компанията инвестира дългосрочно в различни платформи за подобряване на уменията. "Готови сме да си сътрудничим с всеки с ясна визия и стремеж за развитие, като ще се радваме да го направим с образователните институции и бизнеса в Стара Загора“, категоричен е Димчев.
 
Участниците в срещата се обединиха около идеята, че влагането на средства в образование може да доведе инвеститори, а създадените от тях работни места да привлекат млади хора да работят и живеят в Стара Загора и региона.
 
Докторът по информатика в Софийски университет Андрей Бъчваров се ангажира в създаване на дигитални умения поне на 30-40 деца от Стара Загора, които да се обучат през Телерик Училищна Академия.