Стара Загора отбелязва 127 години от Съединението на България
Стара Загора отбелязва 127 години от Съединението на България / Общинска администрация - Стара Загора

Честваниета в Стара Загора, по случай 127-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, започнаха в 9:30 часа с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война от 1885 г. в парка на Втора механизирана бригада.

Тържественият общоградски ритуал в знак на признателност пред смелостта и решимостта на героите, осъществили идеята за Обединена България, се проведе в Парк „Пети октомври". Венци пред паметника „Защитниците на Стара Загора - 19 юлий 1877 г. поднесоха кметът Живко Тодоров, председателят на Общинския съвет Емил Христов и началникът на Щаба на Втора механизирана бригада полк. Манол Манолов.

Стара Загора отбелязва 127 години от Съединението на България
netinfo

В тържественото си слово си полк. Манолов подчерта, че „Оповестяването на Съединението, не само реализира на дело едно национално стремление, а широко отваря пътя за обществено-икономическо развитие на България и осъществяване на идеалите на Ботев и Левски". Той припомни историческия акт на провъзгласяването на Съединението в Стара Загора. Следобед на 6 септември 1885 г., пред събралото се множество на площад „Богориди" Атанас Илиев, книжовник и общественик, когото Съединението заварва на поста окръжен управител на Стара Загора, обявява: „В столицата на областта, народът и войската, в името на Негово Височество българския княз Александра, са прогласили съединението на Южна България с княжеството. Hиe, старозагорци, които винаги сме жедували да постигнем този идеал на всички българи, няма освен на драго сърце да се присъединим към направеното и всякак да подкрепим временното правителство... Прочее в името на Негово Височество българския княз и от страна на временното правителство прогласявам съединението на нашата област с княжеството. Обявявам на всички, че нарушителите на тишината строго ще се наказват. Особено сме длъжни да пазим, косъм да не падне от турското или европейско население, за да покажем, че сме достойни за по-голямата свобода, за пълното обединение на двете Българии."

Стара Загора отбелязва 127 години от Съединението на България
netinfo

Ритуалът допълниха почетна рота, знаменна група, вечен огън и военният духов оркестър. Венци и много цветя отрупаха паметника в центъра в градската градина в Стара Загора.

На празника присъстваха заместник-кметовете Йордан Николов, Иванка Сотирова и Янчо Калоянов, народният представител Нели Калнева,общински съветници, представители на Областна администрация и политически сили, общественици, граждани и гости на града.

Програмата предвижда още на 8 септември от 18.00 ч. на площада пред сградата на Община Стара Загора да се проведе концерт на танцови състави, участници в XIV Международен фолклорен фестивал „Раднево'2012".