Стара Загора и Казaнлък остават без разделно събиране на отпадъци
Стара Загора и Казaнлък остават без разделно събиране на отпадъци / dariknews.bg, архив

Стара Загора и Казанлък прекратиха договорите си с ЕКОПАК България. Предизвестия за това са били изпратени в края на мeсец октомври като и двете общини не посочват ясни причини и аргументи, твърдят от ЕКОПАК. В организацията не били получавали сигнали или оплаквания по отношение на изградените системи за разделно събиране на отпадъци от опаковки, както от страна на общините, така и на безплатния зелен телефон, на който всеки гражданин може да отправи запитване или оплакване.

Въпреки положените усилия от страна на ЕКОПАК чрез срещи с общинските представители и писма до кметовете, истинските мотиви и до днес оставали неясни, съобщават от организацията.

ЕКОПАК работи в Стара Загора от 2006 г. насам. За периода само в този район са инвестирани над 3,6 млн. лева както в техническа инфраструктура, така и в информационни и образователни кампании. Организацията работи в Казанлък от 2009 г. и там инвестициите възлизат на над 700 хил. лева общо за четирите години. Благодарение на гражданите на Стара Загора са рециклирани над 3500 тона отпадъци от опаковки, а гражданите на Розовата долина са събрали над 1090 тона, които са рециклирани.