среща
среща / netinfo
За активно сътрудничество в сферата на образованието се договориха кметът Живко Тодоров и посланикът на Държавата Израел в България Ирит Лилиан. „В Стара Загора има креативна енергия и съм убедена, че тук ще намерим партньори за бъдещи проекти.

Тук вече има голяма израелска инвестиция, но съм сигурна, че с осигуряване на правилната среда все повече инвеститори ще намерят дом в Стара Загора. Става дума за компании, които се занимават в областта на високите технологии. Само по този начин можем да подготвим нашите нации за бъдещия свят”, посочи посланикът. По думите й, ще бъдат създадени програми за предприемачество в училищата и екипи в двете страни, които ще бъдат в контакт и ще разработват идеи.

Кметът Живко Тодоров обясни, че са коментирани възможностите за сътрудничество и обмен на ученици в областта на предприемачеството, ще има и семинар за учители, които да се запознаят с образователната система в Израел.

През 2018 г. в Стара Загора ще се състои изложба, която ще представи израелските открития и иновации, посветена на 70-та годишнина от основаването на държавата Израел.

Дипломатът изрази надежда, изложбата да провокира  интересите на старозагорските деца в тази област и уточни, че по-късно днес ще дискутира с млади хора как технологичните новости и креативност могат да се трансформират в иновативна екосреда в Стара Загора. Гост и домакин се обединиха около идеята за необходимостта от изграждане на електронна библиотека. По време на срещата стана ясно, че Стара Загора ще се побратими с израелски град.

В срещата участваха и зам.-кметовете Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Янчо Калоянов.

Посланик Лилиан подари на Регионална библиотека „З. Княжески“ около 30 книги съвременна литература, преведена от израелски на български език. Тя съобщи още, че сътрудничеството с Община Стара Загора ще се развие и в посока на обогатяване и сътрудничество на традиционния вече Джаз форум Стара Загора, който се провежда в града през лятото.

Тази вечер от 19:00 часа посланик Лилиан ще посети балета "Лебедово езеро" от афиша на Фестивала на оперното и балетно изкуство Стара Загора 2017. Утре тя ще разгледа Регионалния исторически музей - Стара Загора и Античния форум в града.