Станишев: Да кажем на някои пожарникари: не се гаси туй, що не гасне
Станишев: Да кажем на някои пожарникари: не се гаси туй, що не гасне / И.Бонев

За една година ГЕРБ  се превърна в групировка за едноличен режим на Борисов.

Това каза в словото си пред събралите се близо 45 хиляди социалисти и симпатизанти на връх Бузлуджа лидерът на БСП и бивш премиер Сергей Станишев.
По думите му, за това време управляващите върнали страната и хората назад в тяхното развитие.

"Няма развитие, няма растеж, има свободно падане надолу и абсолютно нехайно и безхаберно отношение на властимащите към проблемите на България. Но по-страшното е, че те се стремят към еднолична власт, не им трябват граждани, а слуги и подчинени, изпълнители на тяхната воля", допълни той.

В близо 15 минутно си слово Станишев развенча и трите мита на ГЕРБ: Според него първият мит, който за една година вече се е провалил е, че ГЕРБ може, а БСП се е провалила. Вторият - че ГЕРБ е справедливата партия, а БСП са десни и третият: че Тройната коалиция и БСП са опоскали държавата, а ГЕРБ са честни.


"Питам, в какво сме се провалили , след като по време на нашето управление бюджетът бе в излишък, а те сега са на дефицит", контрира експремиерът.

Станишев прогнозира, че до края на годината бюджетният дефицит от БВП ще е близо 5% и риторично зададе въпроса: „Какво могат от ГЕРБ?", след като до 2013-та година няма да има увеличение на заплати и пенсии.


В словото си лидерът на социалистите заяви също, че от 1 година всичко от страна на управляващите се основава на „системно и автоматично повтаряни лъжи, бълвани всеки ден през медиите, без никакъв срам". Станишев попита нов морал ли е прокарването на повече от 20 лобистки закона в Парламента само за година и дали добре се живее днес?


Той призова социалисти и симпатизанти да устояват принципите за свобода, демокрация и граждански права и от трибуната на Историческа поляна заяви, че „БСП ще изпълнява функциите на социална опозиция, ясна и безалтернативна", тъй като „походът на ГЕРБ е поход срещу България".


119-сет млади социалисти получиха своите партийни книжки на Историческа поляна. Най- голямата чест се падна на един от тях- 18- годишната Елена Лулова от Хисар. С посредничеството на Станишев момичето получи книжката си от един от най- възрастните социалисти в България, със 70 годишен стаж в партийните редици- 100 годишният Асен Здравков от „Красна поляна". Като благодари на стария социалист за достойностово, Станишев заяви: „Да кажем на някои пожарникари: не се гаси туй, що не гасне".


По традиция митингът-събор на Историческа поляна събра целият партиен актив, депутати от Левицата, бивши министри.


За първи път в десетгодишната история на връчването на наградите на Института за млади политици „Николай Добрев" бе присъдена колективна награда. Неин носител стана Младежкото обединение в БСП. Журналистката Велислава Дърева, миналогодишен носител на наградата за политическа публицистика и журналистика „Георги Кирков- Майстора" връчи тазгодишния приз на Велиана Христова - журналист от вестник „Дума".


С приветствие към присъстващите на митинга се обърнаха и двама от 116-те кметове-социалисти в България: кметицата на Перник Росица Янакиева инай- младият кмет в България- 18-сет годишният Лъчезар Лалов - кмет на Долна и Горна Секира.


Лалов спечели местните избори изборите само с три послания: да запази пощата в селото, да прекара интернет и да реализира социална кухня.