Специалността „Социални дейности” на десет години
Специалността „Социални дейности” на десет години / DarikNews.bg

Специалността "Социални дейности" трябва да бъде част от медицинското образование, а Тракийският университет първи в страната акредитира докторска степен по специалността, заяви доц. Мая Гълъбова, Декан на Медицинския факултет.

„Ние първи в България акредитирахме докторска програма и това е голямо постижение за Медицинския факултет. Убедена съм, че професиите в сферата на социалните услуги ще бъдат между най-търсените и през следващите десетилетия".

Според рейтинговата система специалността „Социални дейности", която е разкрита преди десет години към Медицинския факултет в Тракийския университет, заема престижното трето място. В момента се обучават 240 студенти, а преподавателите в Катедрата са седем. През изминалото десетилетие са обучени 900 студенти-бакалаври и 110 магистри. Въпреки, че все още завършилите не получават достатъчно възможности за професионална реализация у нас, мнозина от висшистите вече работят в Германия, Испания, Италия.

Областният управител Недялко Недялков откри кръгла маса на тема „Подготовката и реализацията на социалните работници - настояще и бъдеще". Форумът е по повод 10 години от създаването на специалност „Социални дейности" към Медицински факултет на Тракийски университет Стара Загора и се провежда под патронажа на областния управител и ректора на Тракийски университет.