Слънце Стара Загора извън скандала Лачев
Слънце Стара Загора извън скандала Лачев / netinfo

Всички служители на цигарената фабрика са се върнали на работа от началото на седмицата, съобщи за Дарик радио Радослав Бонев- председател на КТ “Подкрепа” в “Слънце Стара Загора Табак”. В началото на годината работниците излязоха в принудителен платен отпуск, заради липса на поръчки за производство на цигари. Връщането им на работа е свързано с подготовката на фабриката за приватизация, уточни Бонев.

До 10 март министърът на икономиката се е ангажирал да съобщи избрания начин за раздържавяване, както и размера на обезщетенията за работниците. Синдикалният лидер потвърди исканията на хората във фабриката: бърза приватизация през фондовата борса с лицензите за обработка на тютюн и за производство на цигари, както и обезщетения в размер на три брутни заплати за всяка прослужена година.

Бонев коментира и новината, че прокуратурата проверява изпълнителния директор на “Булгартабак Холдинг” Христо Лачев за източване на фабриките чрез рекламни кампании. “Слънце Стара Загора табак” по никакъв начин не е замесена в скандала, заяви инж.Бонев. Според него, за 2006 год. холдингът е разполагал с рекламен бюджет от 9 милиона лева, от които нито една стотинка не е била заделена за реклама на марките, произвеждани в Стара Загора. “Булгартабак Холдинг е рекламирал усилено в някои европейски държави, които са били смятани за потенциален пазар на български цигари. Например, холдингът е похарчил 450 хиляди евро за реклама на български марки в княжество Монако, където живеят едва 80 хиляди души”, съобщи Бонев. В последствие се оказало, че рекламната кампания е била неуспешна.