Служебна управа в казанлъшката джамия. Помак скара двама съратници
Служебна управа в казанлъшката джамия. Помак скара двама съратници / Д.Бобева

       Със заповед на председателя на Висшия мюсюлмански съвет на Република Бългрия от 5-ти август тази година е назначено ново, служебно джамийско настоятелство за мюсюлманите от Казанлък и района.


Служебното настоятелство е с мандат от три месеца и с основна задача ревизия на работата и дейността на досегашното джамийско ръководство и свикване на Общо събрание на мюсюлманите от района за провеждане на демократичен избор на ново редовно настоятелство.


Новото настоятелство се председателства от възпитаника на Ислямския институт в София и бивш казанлъшки имам Айнур Юсеин Сюлейман.Секретар на служебното настоятелство е представителят на групата на „Миллет" в Казанлък Смаил Дервиш , а член Мендерес Кунгюн. Последните двама са известни като едни от инициаторите и учредителите на замразилото към момента дейността си Национално турско обединение, което събуди интереса на службите и обществеността преди три години със своите десет искания за промяна на българската Конституция.
Досегашното джамийско настоятелство на казанлъшките мюсюлмани е назначено през 2005-та година, с мандат от три години и на практика е с изтекъл такъв. В подобна ситуация са всички джамийски настоятелства в страната.


Пред журналисти Мендерес Кунгюн припомни и показа писмо до Районния мюфтия в Хасково Фаик Мурад от преди две години половина, в което се припомня на мюфтията ,че е наложително провеждането на Общо събрание на казанлъшките мюсюлмани, с цел избор на ново ръководство. Сред исканията в писмото са и създаване на ритуална зала за казанлъшките мюсюлмани в района на джамията. Въпреки настоятелните искания такова събрание не е провеждано. Според Мендерес Кунгюн като друга причина за липсата на интерес към събранието бил и факта, досега действащото настоятелство късало обявите за събранието.
Направената рокада в джамийското управление в Казанлък била и резултат от организираните, но провалени протести миналия месец в казанлъшката джамия ,по повод възстановяването на Недим Генджев от Върховния касационен съд на поста председател на Висшия мюсюлмански съвет. Това уточни за „Дарик" Мендерес Кунгюн, с уговорката, че промяната не е само в Казанлък, а такава се извършва и ще се извършва на всички места в страната.

Той определи като „умишлено заблуждение" факта, че местното джамийско настоятелство не е поставило на видно място решените на ВКС за възстановяването на Генджев на поста, а е започнало подписка срещу него , съзнателно вкарвайки мюсюлманите в заблуждение.


За направената промяна в джамийското ръководство досегашните му, членове ще бъдат уведомени утре с нотариална покана, съобщи още Кунгьов. По думите му, назначеното служебно ръководство ще приложи и оздравителен план в джамийските дела, както и ще направи оценка на работата на настоящия имам в джамията Мюмюн Дормуш.
В зависимост от тази оценка ще се направи предложение или за удължаване на ангажимента на имама или за назначаване на нов, чрез конкурс.


Според Кунгьов, до членовете на служебното ръководство стигнала информация за отклонения от традиционния ислям в някои негови дейности. Като пример той посочи ,че в джамията се продавали книги на Феттулах Гюлен, известен като проповедник на модерен ислям и ново фундаменталистко учение за него.


По време на представянето на служебното джамийско настоятелство възникна и малък конфуз: Мендерес Кунюгн се представи като „български мюсюлманин", което предизвика гневната реакция на Али Качан.
„Що не кажеш, че си помак, бе", каза Качан и напусна залата за пресконференция.
„ С провокатори не се занимаваме", бе коментарът на останалите членове на новото настоятелство.