/ БГНЕС, архив
Случай на Ку-треска в Стара Загора е регистриран през изминалата седмица, съобщават на www.rzi-starazagora.org. 14 са случаите на заразни заболявания в областта за отчетения период 11-17 юни, при 16 за предходната седмица. 

Ку-треската е остро инфекциозно заболяване, което спада към групата на рикетсиозите. Протича най-често със засягане на белия дроб, но може да има разнообразна клинична изява и механизми на предаване. Ку-треската е широко разпространена зооноза - основен източник и резервоар на инфекцията са животните.

Заболяването циркулира в природата, като се предава чрез кърлежи или други механизми между кози, овце, гризачи, птици, риби и др. Основен начин за заразяване при човека е въздушно-праховият - чрез инхалиране на аерозоли от заразени животни или прахови частици.

Заразяване може да настъпи и по фекално-орален механизъм - чрез консумиране на недобре термично обработено месо от заразени животни. Възможно е и заразяване при ухапване от заразен кърлеж - трансмисивен механизъм. В голяма част от случаите първичната Ку-треска протича с разнообразни оплаквания или безсимптомно и завършва с оздравяване.


От РЗИ информират и за потвърден случай на Лаймска болест в областния град и за един вероятен в Павел баня на Марсилска треска. През изминалата седмица, в Стара Загора и в село Хрищени, са регистрирани три вероятни случая на вирусен хепатит.

От групата на капковите инфекции се съобщава за седем вероятни случая на варицела в Казанлък и един на скарлатина, отново в Казанлък. В периода 11-17 юни не са регистрирани епидемични взривове в Старозагорска област.