Случаите на насилие в училище се увеличават след празници
Случаите на насилие в училище се увеличават след празници / Darik - Велико Търново

След ваканции и празници случаите на насилие в училищата се увеличават. Причината е излизането от ритъм и липсата на синхронизация през първите дни. Това обясни пред Дарик психологът и педагогически съветник Надя Карайчева. Според нея, децата имат нужда от период на адаптация за да „възстановят ролята на ученика в себе си".

Причините за насилие в училище специалистът обяснява във вкоренените обществени модели и драстичната промяна на житейските ценности. Тя смята, че първопричината идва от семейството, откъдето обикновено тръгва проблема било то заради стрес или икономически причини. Така на преден план „модерното" поведение е силовото, подчинено на притежанието на определени материални неща.

Надя Карайчева е категорична, че с децата трябва постоянно да се разговаря и то не само за проблеми, които касаят учебната дейност. Родителите също трябва да са готови да партнират а не само да изискват.

Психологът смята, че освен толеранс към децата претърпели насилие, такъв трябва да има и към децата проявили насилие. Те също имат нужда от помощ и разбиране за да може да им се помогне да преобърнат агресията в просоциално поведение. „Детето агресор не е враг", заключи специалистът.