съд белезници Темида
съд белезници Темида / ThinkStock/Getty Images
След проведена процедура по екстрадиция спрямо 47-годишен мъж, Районна прокуратура - Казанлък приведе в изпълнение присъда от седем години и шест месеца лишаване от свобода за държане и преработване на оръжие.

Мъжът е осъден за това, че преди 18 години в Казанлък, заедно със свой съучастник преработвал и преправял огнестрелно оръжие от газови пистолети. На първото заседание по делото мъжът се явил, след което се укрил. През 2003 г. заминал за САЩ и на 25 март 2003 г. бил обявен за общодържавно издирване. Наказателното производство преминало в негово отсъствие.

На 14 фувруари 2006 г. от Окръжна прокуратура - Стара Загора е направено предложение до Главния прокурор за обявяването му за международно издирване с цел екстрадиция. В началото на ноември 2010 г. на осъдения е издадена Европейска заповед за арест.
През месец март 2015 г. е получена информация от Интерпол - Вашингтон, САЩ, че според американския Департамент по вътрешна сигурност, мъжът има статут, даващ му право легално да пребивава на територията на САЩ. След  продължителна кореспонденция чрез отдел „Международен“ при ВКП, включително и множество неформални разговори и справки  между Департамента на правосъдие в САЩ и Районна прокуратура –Казанлък, американските съдебни власти допуснаха екстрадицията на осъдения.

Абсолютната давност за привеждане на наказанието в изпълнение следваше да изтече на 22 декември 2019 г. мъжът е предаден на българските власти на 3 декември , когато под охрана е пристигнал с полет от САЩ до България. На 6 декември е приведен в Затвора, където ще изтърпи наказанието от седем години и шест месеца „лишаване от свобода“. 

Съучастникът на 47-годишния мъж е бил признат за виновен по същите обвинения и му е било наложено от съда наказание, което е влязло в сила през 2004 година