След 47 години във Виден ще градят православен храм
След 47 години във Виден ще градят православен храм / netinfo
Инициативен комитет, основно от възрастни хора, членове на пенсионерското дружество “Добри сърца” от павелбанското село Виден стартира кампания по набирането на средства за възстановяване на срутената и разрушена от водите на язовир “Копринка” някогашна селска църква.

От 47 години жителите на малкото село са без православен храм, след като при завирянето на построения в средата на 50-те години на миналия век язовир “Копринка” / бивш “Георги Димитров”/ залива основите на селската черква “Свети Атанасий” и тя започва да се руши.За кратко храмът е превърнат дори в обор за селските животни.

Заради строежа на язовира, със същото постановление по-голяма част от жителите на Виден са изселени, а къщите им разрушени.

Когато през 1960 г. с Министерско постановление No 110, подписано от тогавашния министър -председател на НР България Антон Югов, се изселват по-голяма част от семействата от някогашното огромно село Виден, малцина са предполагали, че останалите стотина жители след близо половин век ще съберат куража да започнат наново градежа на разрушения им храм. През този период, за да се черкуват виденчани, са пътували по три километра до църквата в Павел баня.

По настояване на жителите на Виден, от миналата година община Павел баня е осигурила проект за малка черква, която да се изгради на по-високия, южен край на селото.

За целта са нужни допълнително 180 хиляди лева, над средстава, които Павелбанска община може да осигури.

5 хиляди и 500 лева са постъпленията до момента по откритата банкова сметка за набиране на дарения. 2 хиляди лева е лептата, дадена за градежа на новия храм от Старозагорския митрополит Галактион.

Рухналата до основи църква “Свети Атанасий” назад във времето е считана за една от най- красивите и големи църкви в Розовата долина. Строена е изцяло с дарения от местното население, в продължение на четвърт век – от 1836 година до 1854 година. Храмът е граден от арнаути от Дебърско.

По време на Руско-Турската война църквата е била запалена, вследствие на което е унищожена първата църковна иконопис. Възстановена е напълно през 1908 г., по инициатива на тогавашния свещеник Иван Цветков от Калофер. Иконите в повторно изписания храм рисува художникът Петко Ганев.

В над 100-годишната история на храма в него служат 6-тима свещеника.