Ще има нова експертиза по делото срещу Лечков, Христова и Шевкенов
Ще има нова експертиза по делото срещу Лечков, Христова и Шевкенов / Sofia Photo Agency, архив

Окръжният съд в Стара Загора постанови да бъде изготвена нова експертиза по делото срещу Лечков, Христова и Шевкенов. Това стана след като адвокатите на подсъдимите поискаха отвод на двете тройни експертизи, на които се базира обвинението. Новата експертиза ще бъде направена от четирима специалисти от старозагорския регион, които бяха определени по време на днешния процес. Те трябва да са готови с данните до тридневен срок, реши още съдът. Въпреки назначената нова експертиза бяха изслушани и настоящите вещи лица.

Преди тях даде показания директорът на Офиса на НАП - Сливен, Петко Дюлгеров. Той разказа хронологията на неговите срещи и разговори с Йордан Лечков, тогавашният кмет на Сливен, в периода края на 2008 година - началото на 2009 година. По думите на Дюлгеров Лечков му е намекнал да съдейства за безпроблемното приключване на няколко проверки на отделни фирми. Свидетелят обясни, че е бил заплашван с отстраняване от длъжност. В последствие на 21 август 2009 година наистина е бил отстранен от Красимир Стефанов, изпълнителен директор на НАП. След което Дюлгеров завежда дело за неправомерно уволнение и отново е върнат на работа.

Делото срещу тримата подсъдими ще продължи в Старозагорския окръжен съд. Делото срещу Йордан Лечков е за извършени тежки нарушения при полагането на водопроводната мрежа в ж.к. „Дружба" в Сливен, в качеството му на тогавашен кмет, както и за указването на натиск върху шефа на Териториалната дирекция на НАП - Сливен Петко Дюлгеров. В обвинението се казва още, че в следствие на тези действия Община Сливен е била ощетена с над 571 хиляди лева.