обществено обсъждане за лагера в Равда
обществено обсъждане за лагера в Равда / Деляна Бобева
Да се проведе широко обществено обсъждане, с участие на училища, НПО, бизнеса и гражданите на община Казанлък, или местен референдум. За това настояват от казанлъшката организация на БСП, след като Административният съд в Стара Загора спря решение на Общинския съвет на Казанлък за продажбата на терена на бившия лагер в Равда.
 
Съдебното решение е от 18 юли тази година. Съдът бе сезиран от областния управител на Стара Загора Гергана Микова. Писмо с мотиви срещу продажбата до нея, както и до други институции преди два месеца и половина изпратиха от общинската организация на БСП.
 
Основният мотив на Съда за спряната продажба на апетитния терен от 5,5 дк. до морето е, че обявената първоначална продажна тръжна цена на имота е под пазарната, което е в противоречие с материалния закон, уточни адвокат Моника Динева.
 

обществено обсъждане за лагера в Равда
Деляна Бобева


От БСП Казанлък изразиха удовлетворение от решението на Съда, както и надежда, че теренът няма да се предложи отново за продажба. Последната цена на имота след решение на Общинския съвет бе за 1 милион и 80 хиляди, с ДДС.
 
Имотът премина 8 неуспешни опита за продажба от 2013 година насам, след придобиване му от община Казанлък. Повече от десет години преди това са и съдебните саги за собствеността върху спорния терен.
 
Казанлъшките социалисти съобщиха, че се надяват общественото обсъждане да даде още нови и работещи идеи за ползването на терена. От постъпилите при тях до момента имало и сериозни предложения като теренът да се превърне в терен с еднофамилни къщи, място за къмпингуване, да се замени с други имоти, или да стане Международен младежки център, в чието изграждане да участват побратимените на Казанлък градове.
 
От БСП изразиха надежда, че следващият Общински съвет ще реши въпроса в полза на гражданите, като уточниха, че общината не бива да остава без собственост. От Ръководството на партията в града казаха също, че пишат много сериозна Програма за управление на общината, която ще се оповести след конференцията на местната организация, насрочена за 9-ти септември тази година.
 
След тази дата ще станат ясни имената на БСП за местните избори. Председателят на организацията в Казанлък Румяна Друмева уточни, че към момента 4-ма са потенциалните кандидати за кметове, които оглежда партията.