изложба
изложба / Музей на фотографията
„Паскови – Неуморимите“ е мотото на изложба в Музей на фотографията и съвременните изкуства, Казанлък, организирана съвместно с ИМ Искра.

Плаки на известната фотографска и издателска фамилия Паскови, начело на която е един от най-известните фотографи на миналия век Григор Пасков, ще бъдат показани на експозицията.

Тя е по повод 100 години от основаването на фотоиздателство „Григоръ Пасковъ“, което по спомени на Григор Пасков-внук и един стар албум, е основано през 1920 година. То става най-голямото в страната през първата половина на ХХ в. и с годините се утвърждава и сътрудничи на американското списание “National Geographic”, а френското издателство Hachette илюстрира с негова снимки свое издание за България.

Заедно със своя син –Георги Пасков (1903 – 1975) издават пощенски картички със снимки от почти всички градове, туристически обекти и забележителности в България. Георги Пасков (1903-1975) учи две години в Германия, след което се включва във фотографската дейност на баща си. В продължение на повече от двадесет години, те обикалят цялата страна.

Изложбата, в която са подредени 156 творби на баща и син Паскови от цялата страна, се открива днес от 18:00 часа в дворното пространство на Музея на фотографията.