Яне Янев: ”Кметове са се превърнали в местни феодали”
Яне Янев: ”Кметове са се превърнали в местни феодали” / DarikNews.bg, Невена Божкилова

Лидерът на РЗС Яне Янев заговори за кметове- местни феодали, "които са всъщност тартори на икономически групировки. В Старозагорска област има няколко кметове-феодали, които имат около себе си по 4-5 фирми, които печелят 80% от обществените поръчки. Кметовете-феодали са абсолютно безконтролни, в това число и от общинските съвети", убеден е Янев.

Посещението на Яне Янев в Стара Загора бе по повод старта на националната подписка, с цел предизвикване на референдум за нова конституция.

Подписката ще започне на 6 септември и ще приключи на 6 декември, когато от РЗС ще представят и готов проект за нова конституция.

По думите на Янев хората са осъзнали, че "без нови правила, без нов основен закон, ще продължим да стоим в същото тресавище в което сме вече 20 години". Според него чрез националното допитване ще бъде организиран и първият всенароден вот срещу управляващите, за да стане ясно каква част от българите подкрепят това правителство, и каква част го отричат.

От РЗС ще настояват да се намали съставът на Висшия съдебен съвет от 25 на 11 души както и броят на депутатите от 240 души да бъде редуциран на 100. В новата конституция ще бъде заложено изборът на всички административни ръководители в съдебната система да става пряко от народа.

Янев е убеден, че до края на подписката ще бъдат събрани много над нужните по закон 500 000 подписа.

В Стара Загора подписката ще стартира в понеделник от 11.00 часа на ъгъла на бул. "Цар Симеон Велики" и бул. „Руски. Народният представител от Старозагорски регион Тодор Великов ще присъства на официалното откриване.