млади гвардейци
млади гвардейци / община Казанлък
Церемония по тържествено освещаване на знамето на Осми ученически гвардейски отряд и връчване на тамбурмажор на Трети ученически гвардейски духов оркестър при ПГ „Иван Хаджиенов“, се състоя на площад „Севтополис“ в Казанлък.
 
Младите гвардейци от Града на розите стават пионери за област Стара Загора. В отряда са включени 24 ученици, а в Духовия оркестър – 12 младежи от 9 до 11 клас.

млади гвардейци
община Казанлък

 
Церемонията започна с освещаване на гвардейското знаме от Негово преподобие архимандрит Богослов от Старозагорската епархия, в съслужие със старозагорски и казанлъшки свещеници.
 
„Днешният ден ще остане в историята на Казанлък със своята не само тържественост, но и със своята способност да променя града към по-добро.“, заяви кметът Галина Стоянова и пожела на младите гвардейци: „Обичайте Казанлък и България“.

млади гвардейци
община Казанлък

 
Официалните лица ритуално забиха пирони в дръжката на знамето, след което то бе предадено от знаменосеца на Националната представителна гвардейска част на знаменосеца на Осми ученически гвардейски отряд с обещанието „да го пазят чисто и неопетнено“ .
 

млади гвардейци
община Казанлък


С участието на представителна рота от Националната гвардейска част и Гвардейски представителен духов оркестър, водени от полковник Петър Киндалов заместник-ръководител на Националната гвардейска част, диригентът на ГПДО връчи тамбурмажора на диригента на Трети ученически гвардейски духов оркестър  „с пожелание за ползотворна работа и бъдещи успехи“.

Длъжността тамбурмажор е въведена за първи път във френската армия през 1651 година. Това е инструментът (палката), с който ръководителят на оркестъра управлява музикантите по време на марш и паради. Впоследствие диригентската палка е възприета и от цивилните оркестрови формации.
 

млади гвардейци
община Казанлък


Събитието бе организирано от сдружение „Младежки гвардейски отряди“ и ПГ „Иван Хаджиенов“, с любезната подкрепа на 61-ва Стрямска механизирана бригада, водени от полковник Мирослав Костадинов, заместник-командир на 61 Стрямска механизирана бригада и Община Казанлък.
 
Инициативата е под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, с подкрепата на Министерство на отбраната и участието на Националната гвардейска част.
 

млади гвардейци
община Казанлък


Сред официалните лица, които поздравиха младите гвардейци бяха още съветникът по сигурност и отбрана на президента на Република България Илия Милушев, директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ към Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ Иво Антонов, областният управител Гергана Микова, началникът на Регионално управление на образованието – Стара Загора Татяна Димитрова, председателят на сдружение „Младежки гвардейски отряди“ д-р Денислава Ангелова, представители на Община Казанлък, културни институции, местен бизнес, олимпийската медалистка по борба свободен стил Елица Янкова и много ученици.

млади гвардейци
община Казанлък

 
Церемонията уважиха и децата от Шести гвардейски ученически отряд и Трети ученически духов оркестър от гр.Айтос, които дефилираха на финала на церемонията заедно с новите гвардейци.