Бургаски гвардейци
Бургаски гвардейци
Първият ученически гвардейски отряд в Старозагарско ще е в Казанлък, съобщават от управата на ПГ „Иван Хаджиенов“ в града, където са на път съвсем скоро да реализират  двегодишната си идея за създаване на Гвардейски отряд, който да е част от Сдружението „Национална ученическа гвардия“. 

Първият в областта ученически гвардейски отряд към Националната ученическа гвардия ще има  официално представяне в Казанлък, на което ще му бъдат връчени сертификати и специалното знаме на отряда. Плановете са  това да стане в средата на март, на площад „Севтополис“ в Казанлък.

10 хиляди лева в помощ на реализирането на тази инициатива вече са факт, а дарението е направено от членовете на местна коалиция, с представителство в Общинския съвет на града. С тези средства ще се заплатят основната част от униформите за всичките  36 ученика, ангажирани в гвардейския отряд и духовия оркестър към него. Отрядът ще е от 3 знаменосци, 1 командир и 20  гвардейци, 12-членен е духовият оркестър към училището

Униформите на казанлъшките млади гвардейци ще се шият от същата фирма, която  шие униформите на Националната гвардейска част в страната. Единственият проблем при окомплектоването на униформите са патешките пера към шапките на гвардейците, за които училището търси помощ от ловни дружинки или колекционери.

Първата официална проява за казанлъшките гвардейци от ПГ „Иван Хаджиенов“ се планира за големия училищен юбилей в  края на април, когато първото техническо училище в Следосвобожденска България  ще отбележи 95 годишнина от създаването си.

Още по- голямото предизвикателство за казанлъшките гвардейци ще е и участието им във военния парад в София, в Деня на храбростта, 6-ти май.
Бившият Механотехникум, сега ПГ „Иван Хаджиенов“, отваря врати през 1924-25 година, като за създаването му  заможният енинец и бивш столичен кмет Иван Хаджиенов дарява 1 милион златни гроша.

За големия си юбилей казанлъшкото Механо ще има и свой химн. Той вече се пише от двама известни творци-композиторът Хайгашот Агасян и поетесата Надежда Захариева.

Със създаването и промоцията на ученическия гвардейски отряд на ПГ „Иван Хаджиенов“ Казанлък ще се нареди сред малцината градове , които имат свежо попълнение, готово да се влее в редиците на Националната  гвардейска част. Ученически гвардейски отряди има в София, Плевен, Велико Търново, Кърджали и Горна Оряховица.

През следващата седмица представители на Сдружението на Националната ученическа гвардия ще направят подбор на учениците за включване в Ученическия гвардейски отряд на Механото в Казанлък.