Все повече агресия в училище, обмислят активно полицейско присъствие за пример
Все повече агресия в училище, обмислят активно полицейско присъствие за пример / снимка: sxc.hu
Добри практики ще споделят училищни психолози от 19 населени места в страната по време на първа национална среща. Тя се провежда в Стара Загора, а официалното откриване на форума е на 10 октомври от 11:00 часа в зала „П. Р. Славейков”. Очаква се да присъства зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.
 
В Старозагорска област има 121 училища, в които работят 29 педагогически съветници и 15 психолози. Ние работим на тихия фронт, споделя един от организаторите на срещата Димка Кънева, която е педагогически съветник в ПГАС „Л.Байер”. Работата ни се извършва в екип с учители, ученици, институции. Ние сме в училище, за да може образованието и възпитанието на нашите деца и ученици да бъде адекватно, посочи Кънева. Организаторите на Дните на училищната психология се надяват интерес към форума да проявят и родителите на подрастващите.
 
Работата на психолозите и педагогическите съветници понякога остава скрита, но тя е много важна и заради промените, които настъпиха с новия Закон, Наредбата за приобщаващото образование и механизма за прибиране и задържане на учениците в училище, посочи началникът на РУО Татяна Димитрова. Тя уточни, че точните данни за Старозагорска област за това колко ученици са отпаднали от образователната система и колко от тях са в чужбина, ще станат известни в края на месеца.
 
Организатори на Дните на училищната психология в Стара Загора са инициативна група от училищни психолози и педагогически съветници, в партньорство с Община Стара Загора и Регионалното управление по образованието.