Проф. Петков: България се нуждае от нова стратегия за излизане от кризата
Проф. Петков: България се нуждае от нова стратегия за излизане от кризата / Dariknews.bg

На 17 април във Варна политическа партия "Обединен блок на труда" ще проведе своя Национален конгрес. На него ще бъде предложена програма "Лейбъристката алтернатива на България". Това каза в Стара Загора председателят на партията професор Кръстьо Петков.

"Решихме да разработим тази стратегическа за страната ни програма, защото трябва да се предложи друга икономическа, финансова и социална стратегия за излизане от кризата. Не стратегията на министър Дянков и не това, което Правителството на ГЕРБ прие - да поддържа паричен баланс на всяка цена в условията на голям заварен дефицит", каза професор Кръстьо Петков.

Той допълни, че трябва да се търсят алтернативи, да се преструктурира икономиката, да се подкрепя бизнеса и да се създават трайни работни места. България трябва да потърси външен ресурс.

Според професор Петков стратегията на министър Симеон Дянков по отношение на хората с увреждания, рисковите групи и социално слабите е антиевропейска и спира 7-годишни усилия системата на социалните грижи да бъде реформирана и да се създадат нови форми на социалните услуги.

България сериозно изостава и в намирането на алтернативно решение за трайна заетост в периода след рецесията. Ясно е, че през тази година безработицата ще достигне 14-15%, което ни връща 7-8 години назад, коментира още професор Кръстьо Петков.