Приключиха дейностите по античния проект
Приключиха дейностите по античния проект / DarikNews.bg, архив

Завършиха дейностите по проекта за превръщане на културно-историческите паметници от Античния период на Стара Загора в туристическа атракция. Археологическите останки, разкрити в центъра на града, бяха запазени и интегрирани в съвременната градска среда с финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие" (2007-2013) - направление "Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции".

Проектът, на стойност над 4 млн. лева, обхвана реставрация, консервиране и експониране на елементи на отбранителното съоръжение (портата, крепостните стени, главния площад и улиците на античния град), оформяне на модерни външни експозиционни зони, интерактивна информационна система и туристическа инфраструктура за достъп до комплекса откъм централния градски площад за провеждането на спектакли, празненства и други събития.

В рамките на проекта бяха обучени служители на Регионалния исторически музей, както и 5-ма аниматори, които ще обслужват посетителите на археологическия културен комплекс, Регионалния исторически музей Стара Загора и Туристическия информационен център.