Пресъздават събитията от 1868 г. под връх Бузлуджа
Пресъздават събитията от 1868 г. под връх Бузлуджа / Община Казанлък

На 21 юли в казанлъшко ще отбележат почит към паметта на Хаджи Димитър и неговата чета по повод 144-та годишнина от гибелта на героите. Организатор на проявите е община Казанлък.

В 9.00 часа на пл. „Севтополис" ще бъдат поднесени цветя пред паметника на обесените през 1868 г. Хаджи-Димитрови четници Стефан Орешков и Христо Янъков.

От 10.30 часа на връх Хаджи Димитър (вр. Бузлуджа) пред паметника на войводата Хаджи Димитър ще бъде отслужена панихида в памет на зигиналите четници.

За първи път ще бъде направена възстановка на историческите събития, разиграли се под връх Бузлуджа през 1868 г. Регионален клуб „Традиция - 23 Пехотен Шипченски полк" - Казанлък, заедно с членове на Националното дружество „Традиция" ще направят възстановка „Подвигът на Хаджи Димитър". Те ще възстановят боя под върха, провел се на 18 юли 1868 г., по записки на знаменосеца на четата Христо Македонски, който е очевидец на смъртта на легендарния войвода. Патриотите от „Традиция" ще стъпят и върху стихотворението на Христо Ботев „Хаджи Димитър", за да пресъздадат драматизма на събитията преди 144 години. Във възстановката ще участват 80 членове на националното дружество и на регионалния клуб.
За родолюбците, изкачили върха, за да сведат глава пред героите на България, е подготвена програма от патриотични песни истихове. Ще бъде раздаден и обреден курбан в памет на загиналите.

За гражданите, желаещи да участват в честването, е организиран транспорт. Автобусите тръгват от 9.30 часа на 21 юли събота, пред хотел „Казанлък". Цената на билета в едната посока е 1.50 лв.