Пожари и противопожарни мерки
Пожари и противопожарни мерки / netinfo

200 декара от ожъната нива изгоряха при пожар в местността “Хайдушкото кладенче” край Гълъбово. Огънят е  навлязъл  в дъбова гора до нивата, но не е нанесъл щети. Спасени са 1000 дка бор и 700 дка широколистна гора.

Пожарът е започнал от сламопреса, прикачена към трактор “Болгар”, установи проверка.

В гасителните действия са участвали седем огнеборци от Гълъбово с два противопожарни автомобила , един от ТЕЦ-1 и четири водоноски от община Гълъбово.10 работници са помагали за бързото овладяване на огъня.По случая е образувано досъдебно производство  по чл.330 от НК.           

При друг пожар са унищожени 7000 птици и 400 кв. м. покривна констукция в с.Християново.Огънят  лумнал,след като небрежен стопанин  запалил суха трева в двора си.

Два пъти повече пожари са гасили огнеборците от областта през месец юни и първата половина на юли , в сравнение със същия период миналата година: 491 срещу 219  случая , отчитат Районните  служби “Пожарна и аварийна безопасност”. Над 300 запалвания в сухи треви и отпадъци са регистрирани  в  областта за месец и половина.  В 13 случая огънят е навлязъл горски и земеделски фонд и е причинил материални щети.

Районните служби за пожарна и аварийна безопасност припомнят, че е абсолютно забранено паленето на огън в стърнища, сухи треви по слогове, поляни и крайпътни ивици, както и изгарянето на отпадъци извън определените за това площадки.

От пожарната апелират към частните стопани да не палят огън на открито във ветровито време, и да бъдат внимателни, когато палят огън  в селските дворове.