Повече розово масло тази година очакват розопроизводителите
Повече розово масло тази година очакват розопроизводителите / netinfo

С 200 килограма повече розово масло, отколкото полученото през миналата година, очакват българските розопроизводители от тазгодишната реколта маслодайни рози. Прогнозите са за 1 400 килограма, при 1200 килограма през 2013 година.
Тази прогноза направи за Дарик доц. Васил Базитов, директор на Институт по розата и етерично маслените култури в Казанлък.


Той определи като добра година за розопроизводители и розотърговци, приключилата преди ден само рекордна по време кампания за прибирането на розовия цвят.
При нормално времетраене на розовата кампания от 20-25 дни, заради обилните дъждове през май и юни и сравнително студеното време, тази година прибирането на розовия цвят от масивите продължи рекордно дълго за последните 10 години - между 33 и 40 дни. На места заради лошото време в началото на кампанията розовия цвят се прибираше през ден, на други места спираха с брането на два пъти за по няколко дни, докато розовия цвят нацъфти отново.


Заради обилните дъждове, рандеманът от розовия цвят тази година е по-добър и на практика от по-малко розов цвят се очаква да се получи повече розово масло. При приети за стандартни норми 3, 5 тона розов цвят за 1 кг. розово масло, прогнозите до момента , на база изварено вече масло са за 3- 3,1 тона розов цвят за получаването на 1 кг. розово масло.
Средният добив от декар розов цвят, в зависимост от насажденията и почвата е широки граници: между 150 и 400 кг. розов цвят от дка. , допълни още доц. Базитов.
Той не се нае да прогнозира евентуална цена на розовото масло от тазгодишната реколта маслодайни рози на световните пазари, тъй като ценовите оферти още не са отворени, но изрази теза, че най- вероятно няма да се стигне миналогодишното рекордно ниво за продажба на розово масло от 7 хиляди и малко над 7 хиляди евро за килограм. Най- вероятната цена на розовото масло от тазгодишната реколта рози на световните пазари ще се движи в порядъка на 6 300 евро за килограм, заяви директорът на казанлъшкия институт по розата.


Към момента почти няма нереализирани количества розово масло от миналогодишната реколта, което в началото на кампанията тази година бе 40 килограма.
Близо 30 хиляди розоберачи в цялата страна бяха ангажирани в прибирането на розовия цвят тази година. За труда си те получаваха масово между 65 и 70 стотинки за кг. набран розов цвят.
Близо 38 хиляди декара са насажденията от маслодайни рози на територията на България.