Повече от половината жители на общината са се преброили електронно
Повече от половината жители на общината са се преброили електронно / DarikNews.bg

86 159 души от Община Стара Загора са се преброили електронно, което означава, че повече от 50 % от жителите са предпочели новия преброителен метод.
43,9% от хората, които живеят в Община Казанлък също са използвали онлайн преброяването, следвани от жителите на общините Раднево-30,4% и Гълъбово-21,2%.
В общините Опан и Братя Даскалови броят на преброените онлайн е под 10 %.

От НСИ съобщават, че преброените електронно лица в страната живеят в 1 143 863 жилища и се разпределят в 1 209 195 домакинства. Средно в едно жилище живеят 2.7 души, а едно домакинство се състои средно от 2.6 лица. Жените са 52.4% от преброените, а мъжете - 47.6%.

Най-много преброени са във възрастовата група 30-39 години - 17%, следват 40-49 години - почти 16%.

Онлайн преброяване са използавли 141 459 души от Старозагорска област. Всички те вече имат 10-цифрен код, който трябва да предоставят на преброителите, които от осем часа тази сутрин започнаха да обхождат своите райони.

1727 са преброителите в Старозагорска област, които ще обходят 577 контролни района, с 1765 контролни участъци.

Статистиците призовават хората да не се притесняват, че преброителите ще влязат в техните домове. При съмнения за измама гражданите трябва да запишат името на преброителя и петцифрения код, изписан на картата му. Справки могат да се правят както на телефона на помощния център във Варна, така и на тел. 166.

Тези, които са се преброили по електронен път и живеят в еднофамилни къщи, е необходимо да попълнят хартиена карта "сграда". Ще бъдат извършени и две извадкови наблюдения-за раждаемост и за миграционните процеси. Картите ще се попълват от хората, а не от преброителите. Жилищата и домакинствата са определени предварително.

Близо 10 % от преброителите в Старозагорско, които са безработни, са се отказали да извършват тази дейност. Причината е, че по време на преброяването те трябва да сключат трудов договор, а за този период от време няма да получават социални помощи.

От 1 до 28 февруари 2011 година се провежда 17-то преброяване на населението в България. За първи път България се преброява като страна-членка на ЕС. Като метод за преброяване за първи път се използва преброяване чрез интернет.
Общият брой на преброените лица е 3 100 023 души, което представлява 41.2% от общото население на страната.