Повече от 100 млади липи засаждат в Стара Загора
Повече от 100 млади липи засаждат в Стара Загора / DarikNews.bg, архив

Над 100 млади липи ще бъдат засадени в Стара Загора през тази седмица. Намерението на общинската администрация на кмета Живко Тодоров е да запази липата като традиционно за Стара Загора дърво. За целта са заявени млади фиданки от този вид, които ще бъдат засадени в подходящо отстояние по улиците „Гурко", „Цар Симеон Велики" , „Руски" и в крайблоковите пространства и зелените площи в града .

По време на пролетната залесителна кампания в Стара Загора по улиците и парковете на града бяха засадени общо 318 едроразмерни широколистни дървета - брези, чинари, ясени, Гинко Билоба и каталпа, съобщават от звено „Озеленяване и комунални дейности".

В кварталите „Железник", „Зора", парк „Тракия", парк „5 октомври", градина „Доша Николова" и по улиците „Свети Княз Борис", „Цар Калоян" „Стефан Стамболов", „Димитър Наумов", „Гладстон" и „А. Марчин" са засадени 250 брези.

По пешеходната зона на бул. „Цар Симеон Велики" вече има общо 16 млади чинара, разположени между старите дървета, на които беше извършена оздравителна резитба на короните.

Десет едроразмерни дървета от вида „ясен" разкрасяват старозагорската улица "Хаджи Димитър Асенов" и бул."Цар Симеон Велики". 40 фиданки от вида Гинко Билоба са засадени в квартал „Казански", по ул."Шишман" и на ул.„Парчевич", на мястото на отрязаната опасна топола, в съседство с новата автобусна спирка.