„Ползватели на пътя в безопасност“
„Ползватели на пътя в безопасност“ / Dariknews.bg, архив

Институтът за изследвания, образование и развитие Отворена младеж (предишно „Отворена младеж") проведе международна конференция „Ползватели на пътя в безопасност" в рамките на проект „Пътна безопасност в регионите на Югоизточна Европа", който е финансиран от Оперативна програма за транснационално сътрудничество „Югоизточна Европа 2007-2013".

Домакин на конференцията беше Университета за национално и световно стопанство и в нея взеха участие над 70 експерти по въпросите на пътната безопасност от България, Гърция, Румъния, Италия, Словения, Унгария, Полша и Словакия. Институционално България беше представена от експерти от Министерството на образованието и науката, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на регионалното развитие и Главна дирекция "Национална полиция" към Министерство на вътрешните работи.

В кулоарите, участниците в конференцията имаха възможност да видят високи технологии, допринасящи с превантивни послания за по-безопасно и екологично участие в движението по пътищата.

Основна тема на докладите и дискусиите бе насърчаването на безопасността за движение по пътищата и подобряване на достъпността на пътната мрежа в Югоизточна Европа. Бяха представени резултатите от предприетите действия в региона по проект ROSEE - „Пътна безопасност в районите на Югоизточна Европа".

Конференцията завърши с кръгла маса под надслов "Ползватели на пътя в безопасност" по време на която бяха обсъдени възможностите за разширяване на сътрудничеството между всички заинтересовани лица и институции при обучението на водачи на моторни превозни средства и в училищата и университетите. Модератор бе Катарина Мозина от AMZS, Словения, а основни участници - Чавдар Здравков от Министерството на образованието и науката, Валентин Панчев от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Сабина Женстерле от Zavod Varna Pot, Словения и др.