Питат работодатели от какви специалисти се нуждаят
Питат работодатели от какви специалисти се нуждаят / Областна администрация Стара Загора

Областният управител Живка Аладжова отговори на над 30 въпроса, зададени от проф. д-р Юлияна Яркова, ръководител катедра „Регионално развитие" на Тракийския университет. Въпросите са част от проект на Стопанския факултет, свързан с актуализация на учебните програми, съобразно пазара на труда.

Екипът на проекта се среща с работодатели, които попълват анкети, отговаряйки на въпроси за необходимостта от специалисти, от търсена квалификация, която евентуално студентите да придобият, за да бъдат конкурентоспособни.

Анкетата, е част от проект „Актуализиране на учебните програми във висшето образование в съответствие с изискванията на пазара на труда" по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", стартирал на 18 май 2013 г. в Стопански факултет, Тракийски университет.

Проектът е на тема "Актуализиране на действащите учебни планове и програми и разработване на нови в професионални направления 3.8 "Икономика" и 3.7 "Администрация и управление" към Стопански факултет, Тракийски университет, съобразно потребностите на регионалния пазар на труда в Старозагорски регион".

Продължителността на проекта е 23 месеца, а стойността му е 262 761,78 лв.

Очакваните проектни резултати са да се преструктурират и формират нови компетенции за бъдещите специалисти - икономисти, съобразно потребностите на бизнеса и практиката, да се подобри взаимодействието в „триъгълника на знанието" (образование - научни изследвания - практика), чрез обвързване на научно-изследователския сектор на Стопански факултет, ТрУ с потребностите на бизнеса.

След приключване на проекта се очаква да се издигне имиджът на фирмите/институциите като партньори на академичната общност в изграждане на икономика, основана на знанието и иновациите.