Паметник на ген. Скобелев и на чешките самолетостроители ще издигат в Казанлък
Паметник на ген. Скобелев и на чешките самолетостроители ще издигат в Казанлък / netinfo


Единственият в света в цял ръст паметник на генерал Михаил Скобелев ще се изгражда в Казанлък.Решението за това предстои да бъде взето на утрешната сесия на общинския съвет в града. Идеята за паметника, проекта и средствата за неговото изграждане са дело на Национално движение "Русофили".

Според проекта, фигурата на генерала, който е един от най- известните участници в Руско-турската Освободителна война с името "Белият генерал", ще бъде висока около 4 метра, излята от бронз и ще се монтира върху цилиндричен гранитен капител.
Самата фигура, по чийто проект ще е паметника е дело на художника Ангел Спасов и оригиналът й се пази в Плевенската "Панорама". Скулптурата на Ангел Спасов е единствената в света фигура на Белия генерал в цял ръст. По тази фигура ще се направи и една -единствена отливка за бъдещия паметник в Казанлък. Според предложението до общинските съветници, бъдещита скулптура на генерал Скобелев ще се постави в тревната площ в района на кръговото движение на едноименната улица "ген. Скобелев" в Казанлък.

Общинските съветници на града ще разглеждат и още едно подобно предложение. То е за поставянето на паметна плоча в квартал "Васил Левски", в памет на чешките самолетостроители, създали и фабриката за аероплани и училището за самолети в Казанлък.
През 1926 година по предложение на родения в Казанлък тогавашен военен министър генерал Иван Вълков, в града се създава въздухоплавателно училище и летище. Малко по-късно тогавашното правителство сключва договор с чешка фирма за построяването на самолети. През 1932-33 година в града се произвеждат серии от българските самолети КБ-1 и Са-113, с които се извършва триумфално първият групов полет от летището в Казанлък, до летището в Божурище.
През 1943 година с Указ на цар Борис Трети самолетната фабрика става държавна. След Втората световна война, през 1947 година школата за военни пилоти се мести от Казанлък в Граф Игнатиево. През 1962 година самолетна фабрика се превръща в Завод за хидравлика и пневматика, каквато е и до днес.
Паметна плоча на чешките самолетостроители ще се постави в чест на 85-та годишнина от построяването на летище и самолетна фабрика в Казанлък.