Протестиращите освободиха движението по главния път между Стара Загора и Димитровград
В деня на национален траур с едноминутно мълчание в памет на починалия патриарх Неофит, от Раднево тръгна автошествие на работещите в комплекса "Марица-изток" миньори и енергетици. 

Шествие се провежда за втори път тази седмица. И този път недоволството започна от паметника на св. Иван Рилски в Раднево в 8:30 часа. Автошествието премина през града и се отправи към Нова Загора, където движението беше блокирано. След това протестиращите се отправиха към точката, известна като Птицекомбината в Стара Загора.

БГНЕС

Maлко преди 14:00 часа вижението по главния път между Стара Загора и Димитровград - в района на Птицекомбината до Стара Загора беше възстановено. Протестиращите миньори и енергетици вдигнаха пътната блокада, но се заканиха, че това няма да е последният протест.

БТА

Основните им искания си остават същите и са премахване на плащанията на въглеродни емисии от централите в Маришкия басейн до изграждане на завод за улавяне на въглеродни емисии. Това ще даде конкурентоспособност за ценообразуването на ел. енергия, добивана от въглищни ТЕЦ, смятат протестиращите.

Да има конкурентна среда при производството на електроенергия, защото в момента нашите централи плащат непосилни цени на емисиите и ние няма как да излезем в конкурентна среда, каза пред журналисти Станимир Георгиев, председател на Управителния съвет на сдружението "Миньори и енергетици заедно". И подчерта, че това е единственият ресурс в момента, с който страната ни разполага за производство на електроенергия.

БГНЕС

Второто искане на протестиращите е изпълнение на концесионния договор на "Мини Марица-изток" като неразделна част от това да бъде рекултивация на земите в Комплекса - една част да остане земеделска земя, а останалата да бъде включена в горски фонд, както е по концесионен договор.

Протестиращите са против излизането на битовия потребител на свободния пазар, което според тях ще доведе до немислимо увеличение на цените и непосилни сметки за ток.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Павлина Дудева/БТА